Kung Fu

Choy Lee Futin juuret ovat Shaolin-temppelissä. Choy Lee Futin kehittäjällä Chan Heungilla oli kolme pääopettajaa, jotka kaikki olivat Shaolin-lajien taitajia. Kunnioittaakseen opettajiaan Chan Heung nimesi kehittämänsä lajin heidän mukaansa. Choy tuli munkki Choy Fookista, Lee munkki Lee Yau Shanista, Fut tarkoittaa Buddhaa ja on kunnianosoitus lajin Shaolin-juurille sekä Chan Heungin enolle ja ensimmäiselle opettajalle Chan Yuen Wulle.

Choy Lee Fut on suosituimpia kung fu -tyylejä Aasiassa. Siellä arviolta joka kolmas kung fu -harrastaja harjoittelee Choy Lee Futia. Tyyli on tunnettu etelän nopeista ja pitkistä käsitekniikoista sekä pohjoisen monipuolisistä potkuista ja rennosta jalkatyöstä. Laji korostaa älykästä voiman käyttöä sekä ulkoisen ja sisäisen voiman yhteistyötä.

Choy Lee Futissa ulkoiset harjoitukset ovat sisäisiä kovempia ja nopeampia, koska ne on kehitetty kunnon kohottamiseksi sekä lihasten ja luiden vahvistamiseksi. Sisäiset harjoitukset ovat hitaita, rentoja ja aaltoilevia. Ne edistävät sisäisen voiman harmoniaa. Oikean hengityksen avulla muodostuu terveempi ja vahvempi keho.

Choy Lee Fut nauttii mailmanlaajuista mainetta, ja se on nykyään laajimmin harrastettu kung fu -tyyli Kiinan ulkopuolella.

Mitä Chan Family Choy Lee Fut® on?

Chan Family Choy Lee Fut® on suosituimpia ja tunnetuimpia kung fu -tyylejä ja sitä on dokumentoitu aina tyylin perustajasta Chan Heungista lähtien. Nämä kokoelmat ovat siirtyneet Chanin suvussa isältä pojalle aina näihin päiviin asti. Nykyään näiden perhekalleuksien hoitaja on suurmestari Chan Yong-Fa, häntä kutsutaan myös nimellä Jeung Mun Yun eli tyylin haltija ja kokoelmien hoitaja. Chan Family Choy Lee Futia® on opetettu perheen jäsenille mitään pois jättämättä aina näihin päiviin asti.

Lajin toivat Suomeen Chan Family Choy Lee Fut® kung fun mestarit Markku ja Martti Sipilä. Heidän toimestaan lajia on opetettu Suomessa jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Sifut Markku Ja Martti kuuluvat suurmestari Chan Yong-Fan lähimpiin oppilaisiin ja heidät on otettu Chan-perheen jäseniksi, Chanin klaanin läsnäollessa ja heidän kaikkien hyväksynnällään, virallisella Bi Zi -seremonialla Choy Lee Futin synnynsijoilla Kin Muissa.

Chan Family Choy Lee Fut® on perhekeskeinen järjestelmä, jossa opettajaa (Sifu) pidetään oppilaiden isähahmona ja vanhempi oppilas on isoveli (Si Hing) tai isosisko (Si Je) pikkuveljelle (Si Dai) tai pikkusiskolle (Si Mui). Chan Family Choy Lee Fut® -harjoitukset ovat erittäin kurinalaisia ja sekä fyysisesti että henkisesti kehittäviä. Kehitystä seurataan vyöarvoin: keltainen, oranssi, oranssi/vihreä, vihreä, vihreä/sininen, sininen, sininen/lila, lila, ruskea, musta ja mustan 1-10 astetta. Lajissa käytetään nyrkkiä, kämmeniä, kyynärpäitä, potkuja, polvia, nilkkoja, pyyhkäisyjä ja hipaisuja sekä tarttumistekniikoita. Pidemmälle ehtineille opetetaan painalluspisteitä jolloin käytetään rystysiä, sormenpäitä tai aseita, kuten viuhkaa tai keppiä. Choy Lee Futissa oppii myös hoitamaan itseään hengitys- ja energiaharjoitusten, yrttien, hauteiden, hieronnan sekä perinteisen kiinalaisen lääketieteen avulla. Chan Family Choy Lee Futin® sisältämä qigong-järjestelmä Lohan Qigong on tarkasti dokumentoitu ja tunnettu tehokkuudestaan. Chan Family Choy Lee Fut® on täydellinen järjestelmä sisältäen sekä sisäiset että ulkoiset harjoitukset ja näiden kombinaatiot.

Ulkoiset harjoitukset ovat nopeita ja kovia. Harjoitukset on suunniteltu kehittämään ja pitämään kunnossa luut, lihakset sekä jänteet ja vahvistamaan sydän- ja verisuonijärjestelmää. Sisäiset harjoitukset on suunniteltu lisäämään elinvoimaa, parantamaan kehon rakennetta ja lisäämään vastustuskykyä. Oikea hengitys, kehon ja mielen yhteys, elinten välinen harmonia saavat aikaan terveen kehon. Sisäiset harjoitukset ovat rauhallisempia ja venyttävämpiä kuin ulkoiset harjoitukset.

Liikesarja – kuen

Kuenit eli liikesarjat on suunniteltu niin että ne ottavat huomioon erilaiset ihmistyypit. Niillä myös harjoitellaan erilaisia ominaisuuksia kuten yin/yang, viisi elementtiä, kymmenen elementtiä, sisäinen-ulkoinen, pitkä-lyhyt, Ba Kwa, Tai Chi, Wu Chi, jne. Kuenejä Chan Family Choy Lee Futissa® on yli 220. Asekuenejä näistä on n. 100, joista keppejä 22. ”Wooden Dummyja” eli erilaisia harjoituslaitteisiin tehtäviä liikesarjoja on n. 30, joista osa kuuluu qigong -järjestelmään. Chan Family Choy Lee Fut® sisältää myös kymmenen ja viiden eläimen järjestelmät. Viiden eläimen järjestelmään kuuluvat kurjen, käärmeen, tiikerin, lohikäärmeen ja leopardin muodot. Ensimmäinen liikesarja joka opetellan on nimeltään Ng Lung Ma, ja sisältää n. 130 liikettä. Tyylin kehittäjällä, Chan Heungilla, oli opettajia niin Pohjois- kuin Etelä-Kiinasta ja siksi lajiin kuuluvat lähes kaikki kung fu -aseet. Eteläisiin pääaseisiin kuuluvat keppi (Kwun), miekka (Dhan Do), perhosveitsi (Wu Dip Do) ja tuplamiekka (Seung Do). Pohjoisiin pääaseisiin kuuluvat keihäs (Cheung), suora miekka (Gim), koukkumiekka (Wu Sau Ngau) ja kolmiosainen keppi (Sam Jid Kwun). Chan Family Choy Lee Futissa® on kaiken kaikkiaan 62 erilaista asetta. Ensimmäinen asekuen, joka opetellaan kun oppilas on saavuttanut oranssin vyön on kaksipäinen keppi (Seung Cap Dhan Kwun). Liikesarjat on jaoteltu kolmeen tasoon (perustaso, keskitaso, ylintaso) ja niissä yhdistyy ulkoinen, sisäinen, kova, pehmeä, pitkä ja lyhyt aspekti.

Liikesarjat sisältävät seuraavat osa-alueet:

  • Paljaan käden liikesarjat yksin tai useamman henkilön kanssa
  • Aseliikesarjat yksin tai useamman henkilön kanssa
  • ”Dummy”-liikesarjat säkkiin tai laitteisiin asein ja ilman
  • Qigong ”dummyt”
  • Leijonatanssi
  • Perinteinen kiinalainen lääketiede

Kilpailut

Chan Family Choy Lee Fut® on myös kilpailulaji, jossa kilpaillaan ottelussa ja liikesarjoissa. Liikesarjat tehdään joko paljaan käden liikesarjoina tai aseliikesarjoina. Aseliikesarjoissa on omat sarjat pitkille, lyhyille, taipuisille ja erikoisille aseille. Ottelut käydään säännöistä riippuen täyskontaktina tai junioreille semikontaktina joko hanskat kädessä ilman pääsuojaa tai ilman hanskoja pääsuojan kanssa.

Visit Us On FacebookVisit Us On Youtube